Fibromyalgie: behandeling met chroom

De energieproductie in je lichaam wordt verzorgd door de mitochondria in de lichaamscellen, dat zijn een soort van energiecentrales. Als brandstof worden voornamelijk glucose en vetzuren gebruikt. De mitochondria in spieren verbranden hoofdzakelijk vet. De hersenencellen verbranden alleen glucose. De rest van de cellen gebruikt een combinatie van deze twee stoffen voor de energieproductie. Bij een groot aantal fibromyalgie patiënten verloopt dit proces niet optimaal. Vermoeidheid en pijn zijn het resultaat. Deze mitochondriale disfunctie wordt o.a. veroorzaakt door een chroom tekort. Het is niet zo vreemd dat wij een chroom tekort hebben.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Consult aanvraag

Chroom tekorten in de voeding

Behandeling fibromyalgie

Het Amerikaanse ministerie van landbouw rapporteert dat 90% van alle volwassenen volgens hun informatie een chroom tekort heeft. In Nederland zal de situatie waarschijnlijk niet veel beter zijn. Door dit chroom tekort is er meer insuline nodig voor het glucose transport van de bloedbaan naar de mitochondria van de cellen. Dit verhoogde insuline niveau zorgt op zich ook weer voor een tekort aan chroom in het lichaam. Zo ontstaat er dus een vicieuze cirkel. Overgewicht en vermoeidheid zijn het gevolg.

Chroom GTF suppletie bij de behandeling van fibromyalgie

De glucose stofwisseling

De energieproductie in je lichaam wordt verzorgd door de mitochondria in de lichaamscellen, dat zijn een soort van energiecentrales. Als brandstof worden glucose en vetzuren (in noodgevallen eiwitten) gebruikt. De mitochondria in spieren (en dus ook het hart) verbranden hoofdzakelijk vet. De hersenencellen verbranden alleen glucose. De rest van de cellen gebruikt een combinatie van deze twee stoffen voor de energieproductie. Bij een stijging van het glucoseniveau in het bloed geeft de pancreas insuline af waardoor de celwanden meer doorlaatbaar voor glucose worden gemaakt. Hierdoor krijgen de mitochondria in de cellen een groter aanbod aan glucose en wordt er meer ATP geproduceerd. Bovendien is deze verhoging in het insuline niveau voor het lichaam een signaal om glucose in de vorm van vet op te slaan.

Insulineresistentie als oorzaak voor vermoeidheid bij fibromyalgie

Suikers (geraffineerde koolhydraten) zoals kristalsuiker, dextro, chocolade enz. worden zeer snel in het lichaam opgenomen waardoor het glucoseniveau in het bloed zeer snel stijgt. De pancreas reageert onmiddellijk op deze snelle stijging door de afgifte van een grote hoeveelheid insuline waardoor het glucoseniveau weer snel daalt doordat het beter door de cellen en de mitochondria opgenomen kan worden en omdat het als vet wordt opgeslagen. Door een overmatig gebruik van geraffineerde suikers raakt de pancreas uiteindelijk “gestrest”. Hij moet altijd snel en met veel insuline reageren om het glucoseniveau op de juiste waarde te houden. De insulinereceptoren op de celwanden krijgen hierdoor jarenlang veel te veel impulsen te verwerken en raken hierdoor ongevoeliger voor insuline (insulineresistentie). Insuline resistentie kan ook worden veroorzaakt door te veel stress en door voedselallergieën. Insulineresistentie veroorzaakt klachten zoals vermoeidheid en overgewicht.

Chroom GTF kan insulineresistentie bij fibromyalgie soms genezen

Extra chroom suppletie kan insulineresistentie vaak in zijn geheel genezen. Wetenschappers denken dat chroom de insulinereceptoren weer gevoeliger maken voor insuline waardoor de glucose de celwanden beter kan passeren. Patiënten merken daardoor dat ze minder snel moe zijn en soms, dat ze vrolijker of minder depressief zijn omdat de hersencellen, die voor hun energievoorziening alleen van glucose afhankelijk zijn, meer brandstof krijgen. 50% van de patiënten waarbij chroom GTF werkt vallen ook langzaam af. Lees meer over chroom.Het is niet zo vreemd dat wij een chroom tekort hebben. Het Amerikaanse ministerie van landbouw rapporteert dat 90% van alle volwassenen volgens hun informatie een chroom tekort heeft. Door dit chroom tekort is er meer insuline nodig voor het glucose transport van de bloedbaan naar de mitochondria van de cellen. Dit verhoogde insuline niveau zorgt op zich ook weer voor een tekort aan chroom in het lichaam. Zo ontstaat er dus een vicieuze cirkel. Vooral bij patiënten waarbij er sprake is van overgewicht dat zich concenteert rond het middel kan er sprake zijn van hyperinsulinemia. Door dit overgewicht moeten de insulineniveaus opnieuw naar boven bijgesteld worden, waardoor het overgewicht weer toeneemt. Hyperinsulinemia is de voornaamste oorzaak van onverklaarbaar overgewicht!!

Hypoglycemie als oorzaak voor vermoeidheid bij fibromyalgie

Ook kan het gebeuren dat er door de tegenstrijdige werking van de pancreas en de bijnierschors (verlagen en verhogen van het glucoseniveau) grote schommelingen van het glucose niveau ontstaan. Hierdoor kan hypoglycemie (een lage schommelende bloedsuikerspiegel) optreden. Dit is een ziekte die zich uit door chronische vermoeidheid, trillen, veel honger, wazig zien, concentratie stoornissen. Huisartsen weten nog weinig van hypoglycemie. Als u wilt weten of er bij u naast fibromyalgie ook nog sprake kan zijn van hypoglycemie, doe dan de online hypoglycemie test.Maar een hypoglycemie diagnose kan ook sneller gesteld worden. Als u niet in staat bent om een maaltijd over te slaan of om uren later te eten zonder daar klachten van te ondervinden (trillen, angstig voelen, geïrriteerdheid, vermoeidheid) dan heeft u hoogst waarschijnlijk last van hypoglycemie.Extra chroom suppletie vermindert ook de klachten van hypoglycemie. Maar het gebruik van chroom is niet voldoende bij de behandeling van hypoglycemie, u moet er ook voor zorgen dat:

 • de aanvoer van glucose wordt beperkt met een vertraging van de opname er van in de darmen. Dus geen geraffineerde koolhydraten en suikers, maar vezelrijke voeding en ondersteuning van de darmflora. Stel uw dieet samen op basis van de glycemische index.

 • de lever minder glucose vrijmaakt door vaker kleine maaltijden te eten.
 • u doet aan stress-reductie. Stress geeft een verhoging van cortisol en adrenaline. Beide resulteren in een verhoogd bloedsuiker.

De behandeling met chroom GTF


De juiste dosis • 200 – 400mcg Chroom GTF per dag is een goede dosis bij de behandeling van insulineresistentie en hypoglycemie.
 • Resultaten (minder moe, vrolijker, minder trek in zoete etenswaren) binnen 2 – 4 weken merkbaar.
 • Chroom suppletie is erg veilig en behoeft daarom niet onder supervisie van een arts te geschieden.
 • Ik adviseer diabetische patiënten eerst met een arts te overleggen voor chroom suppletie wordt toegepast omdat het geneesmiddelen of insuline gebruik moet worden aangepast.

Start de behandeling met chroom via het volgende introductieprotocol • Gebruik gedurende 3 – 4 dagen een dosis van 50mcg chroom per dag. Treden er geen allergieën of intoleranties op verhoog dan de dosis elke 3 – 4 dagen met 50mcg totdat de therapeutische dosis van 200 – 400mcg is bereikt.
 • Patiënten die voor veel chemische stoffen en voedingsstoffen allergisch of intolerant zijn geworden adviseer ik een extra test toe te voegen door te beginnen met één enkele dosis van 50mcg chroom. Wacht daarna 3 – 4 dagen om te zien of er problemen ontstaan. Ga door met het introductieprotocol als er tijdens deze intolerantietest geen problemen zijn opgetreden.

Referenties


 1. A scientific review: the role of chromium in insulin resistance,
  PubMed – indexed for MEDLINE

 2. Chromium and insulin resistance, Kleefstra N, Bilo HJ, Bakker SJ, Houweling ST, Isala Klinieken, locatie Weezenlanden, afd. Interne Geneeskunde, Postbus 10.500, 8000 GM Zwolle, kleefstra@langerhans.com
 3. Chromium: The Missing Mineral,
  by Thomas H. Maugh II, Los Angeles Times, October 20, 1992

 4. Chromium picolinate increases membrane fluidity and rate of insulin internalization,
  Evans GW, Bowman TD, Department of Chemistry, Bemidji State University, MN 56601-269

 5. Nutritional factors influencing the glucose/insulin system: chromium,
  Anderson RA, Nutrient Requirements and Functions Laboratory, United States Department of Agriculture, Beltsville, Maryland 20705-2350, USA

Fibromyalgie discussie forum

Waarom een fibromyalgie forum?

Ik heb voor fibromyalgie patiënten een fibromyalgie webforum op gezet. Het fibromyalgie forum kan door fibromyalgie patiënten gebruikt worden om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Je kan via dit webforum met elkaar discussiëren, privé berichten voor elkaar achter laten en emaillen. Het webforum functioneert ook als een elektronisch archief dus alle berichten worden bewaard. Lees eerst de korte handleiding. Oefen wat en ga dan naar het Fibromyalgie Forum.

Email channel voor automatische updates over fibromyalgie

Voor fibromyalgie patiënten heb ik ook een email channel opgezet. Via dit channel houd ik fibromyalgie patiënten op de hoogte van veranderingen van mijn bestaande artikelen en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandelign van fibromyalgie. Je kan meedoen aan het channel door je aan te melden via deze pagina. Natuurlijk kan je elk moment stoppen door je via dezelfde pagina weer af te melden.


Door lezers gemelde resultaten

Deze resultaten zijn op het fibromyalgie forum gemeld.Ik wil heel graag weten welke resultaten met mijn adviezen worden behaald. Ervaringen van anderen zijn waardevoller dan tien artikelen van mij.

Wilt u mij alstublieft laten weten of u resultaten boekt met deze informatie!!!!