Fibromyalgie: magnesium / appelzuur (malic acid)

Bijna elke Nederlander heeft een magnesium deficiëntie. Een gezonde volwassene heeft ongeveer 500 – 1000mg magnesium per dag nodig, maar de meeste Nederlanders krijgen maar 300 – 400mg per dag binnen. Een tekort aan magnesium veroorzaakt klachten als: vermoeidheid, intolerantie voor extra beweging, depressie, intolerantie voor psychische stress en stoornissen aan het autonome zenuwgestel en het immuunsysteem. Een magnesium tekort heeft voor CVS/ME en fibromyalgie patiënten grotere gevolgen dan voor gezonde mensen. Bij de ME en Fibromyalgie subgroep met een tekort aan bio-energie (ATP) (mitochondriale disfunctie) worden de klachten extra versterkt. Er zijn een groot aantal onderzoeken beschikbaar die aangeven dat magnesium in combinatie met appelzuur (Malic Acid) suppletie de vermoeidheid, de pijn en de spierkrampen bij CVS/ME en fibromyalgie patiënten kunnen verminderen.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op deze website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Consult aanvraag

Behandeling van fibromyalgie met magnesium en appelzuur (Malic Acid)

Behandeling fibromyalgie


Management of Fibromyalgia: Rationale for the Use of Magnesium and Malic Acid


Source: Journal of Nutritional Medicine (1992) 3, 49-59


A study in the Journal of Nutritional Medicine postulates that certain metabolic abnormalities are the most likely cause of fibromyalgia. The study also presents data supporting a critical role for magnesium and malic acid in ATP production; and indirect evidence for magnesium and malic acid deficiency in fibromyalgia. In the study, fibromyalgia patients taking the combination of magnesium and malic acid experienced less muscle pain and a reduction in tender points. The test subjects reported a reduction in pain within 48 hours of taking the supplements.


Bijna iedereen heeft een magnesium tekort


Bijna elke Nederlander heeft een magnesium deficiëntie. Een gezonde volwassene heeft ongeveer 500 – 1000mg magnesium per dag nodig, maar de meeste Nederlanders krijgen maar 300 – 400mg per dag binnen. Een tekort aan magnesium veroorzaakt klachten als: vermoeidheid, intoleranties voor extra beweging, depressie, intolerantie voor psychische stress en stoornissen aan het autonome zenuwgestel en het immuunsysteem.Het meeste magnesium is opgeslagen in de cellen, daarom is een serum bloedonderzoek om een magnesium deficiëntie vast te stellen onbetrouwbaar. Routine onderzoek dat bij CVS/ME patiënten wordt uitgevoerd brengen tekorten daardoor niet aan het licht. Een magnesium tekort heeft voor CVS/ME en FMS patiënten grotere gevolgen dan voor gezonde mensen. Bij de CVS/ME subgroep met een ATP deficiëntie worden de klachten extra versterkt.

Magnesium en appelzuur spelen een belangrijke rol bij de productie van ATP


Er zijn een groot aantal onderzoeken beschikbaar die aangeven dat magnesium en appelzuur (Malic Acid) suppletie de vermoeidheid, de pijn en de spierkrampen bij CVS/ME en FMS patiënten kunnen verminderen. Magnesium en appelzuur vormen een sleutelrol bij de productie van ATP. Magnesium zorgt er voor dat er niet te veel Ca++ (calcium ion) in de mitochondria wordt opgeslagen. Te veel Ca++ verstoort de productie van ATP doordat ADP, een stof die op eenvoudige manier in ATP omgezet kan worden, aan het calcium gebonden raakt. Bovendien zorgt magnesium er voor dat aluminium geen binding aan kan gaan met de fosfaatgroepen die belangrijk zijn voor de ATP productie. Appelzuur functioneert als chelatiemiddel waardoor een te hoog niveau aan aluminium uit het lichaam kan worden verwijderd.


En tenslotte zijn er een aantal onderzoeken beschikbaar die aangeven dat de combinatie magnesium en appelzuur in staat is om bij het ATP productieproces op zuurstof te besparen (Short-term Intensive Exercise and Magnesium). Dat is goed nieuws voor CVS/ME en FMS patiënten omdat ander onderzoek aangeeft dat de meeste patiënten minder zuurstof van de longen naar de cellen kunnen transporteren.

Magnesium en appelzuur behandelingsprotocol


Bij magnesium suppletie zijn weinig bijwerkingen te verwachten vooral als gebruik gemaakt wordt van magnesiumproducten die zijn gekoppeld aan een aminozuur. Deze vorm wordt het best door het lichaam opgenomen, hierdoor is de kans op diaree of darmkrampen minimaal. Magnesiumoxide is als supplement voor de behandeling van CVS/ME en FMS af te raden, tenzij de patiënt ook last heeft van obstipatie.
Voor suppletie kan het best van magnesiumglycinate gebruik gemaakt worden in combinatie met appelzuur:

 • 400 – 800mg (elementair) magnesium glycinate in combinatie met 2000 – 2400mg appelzuur is in het algemeen een goede therapeutische dosis voor de behandeling van vermoeidheid, pijn en spierkramp bij CVS/ME en FMS.
 • De spierpijn verminderd meestal binnen enkele dagen, de vermoeidheid binnen enkele weken.

Start de behandeling met magnesium en appelzuur via het volgende introductieprotocol:


Magnesium, Malic Acid and Fibromyalgia


Source: Journal of Nutritional Medicine


The Journal of Nutritional Medicine published a study on the combined effects of magnesium and malic acid on FM patients. The researchers used oral magnesium and malic acid preparations in an open clinical setting. Fifteen patients (ages 32 to 60) ingested 1,200 to 2,400 mg of malic acid with 300 to 600 mg of magnesium for a testing period of 4 to 8 weeks. The results of the study were encouraging: all patients significant relief of pain within 48 hours of treatment and, within 4 to 8 weeks, all patients had a significant and measurable decrease in the Tender Point Index (TPI). TPI scores were 19.6±2.1 prior to treatment and 8±1.1 and 6.5±0.75 after treatment. Following the 8 weeks study period, six patients were switched to placebo tablets for an additional 2 weeks. The TPI values increased from 6.8±0.75 to 21.5±1.4. These results indicate the possibility of a very promising nutritional approach for FM. • Gebruik gedurende 3 – 4 dagen een dosis van 100mg magnesium glycinate en 500mg appelzuur per dag. Treden er geen allergieën of intoleranties op verhoog dan de dosis elke 3 – 4 dagen met 100mg magnesium glycinate en 500mg appelzuur totdat de therapeutische dosis van 400/2000mg is bereikt. Halveer de dosis als diaree of darmkrampen optreden. Bouw dan ook langzamer op.
  Verdeel de dosis van zowel het magnesium en het appelzuur over de hele dag, bij voorkeur tijdens de maaltijd. Deze supplementen zijn nl. in water oplosbaar en daardoor weer snel uit het lichaam verdwenen.
 • Patiënten die voor veel chemische stoffen en voedingsstoffen allergisch of intolerant zijn geworden adviseer ik een extra test toe te voegen door te beginnen met één enkele dosis van 100mg magnesium glycinate en 500mg appelzuur. Wacht daarna 3 – 4 dagen om te zien of er problemen ontstaan. Ga door met het introductieprotocol als er tijdens deze intolerantietest geen problemen zijn opgetreden. Treden er wel allergische reacties overleg dan met een arts.

Als de klachten niet verminderen bouw deze dosis dan op tot maximaal 800/2400mg per dag. Als u een dosis heeft gevonden waarbij de klachten duidelijk verminderen houdt deze dosis dan een aantal weken gelijk en probeer dan of 25% minder ook goed voor u werkt. Op deze manier bepaalt u uw persoonlijke therapeutische dosis magnesium en appelzuur. Maak ook een “uitstapje” naar 800/2400mg per dag als u reeds bij bijvoorbeeld 400/2000mg merkt dat de klachten verminderen. Dit “uitstapje” naar een hogere dosis adviseer ik om toch eens uit te proberen of in het geval van magnesium en appelzuur “meer ook beter is”.Na ongeveer 8 maanden kan worden geprobeerd de therapeutische dosis met ongeveer 70% te verminderen naar een onderhoudsdosis. Verhoog de dosis als de klachten terug komen.Magnesium en appelzuur suppletie is zeer veilig en kan daarom zonder supervisie van een arts worden toegepast. Ik adviseer elke CVS/ME of FMS patiënt om deze supplement combinatie tenminste twee maanden te proberen. Hoewel er over de combinatie magensium en appelzuur veel positieve literatuur beschikbaar is heeft deze combinatie niet gewerkt voor Maronka. De klachten werden meer, niet minder. Maronka heeft CVS/ME, geen fibromyalgie. CVS/ME blijft een complexe ziekte en de behandeling heeft daarom iets weg van een zoektocht, soms neem je de verkeerde afslag.

Referenties


 1. Treatment of fibromyalgia syndrome with Super Malic: a randomized, double blind, placebo controlled, crossover pilot study
 2. Overview Magnesium
 3. Consequences of magnesium deficiency on the enhancement of stress reactions; preventive and therapeutic implications (a review)
 4. Malic Acid Reduces Muscle Pain While Increasing Endurance in Chronic Fatigue Syndrome (CFS) and fibromyalgia (FM)
 5. American College of Physicians on Malic Acid for Treating Fibromyalgia
 6. Consequences of Magnesium Deficiency on the Enhancement of Stress Reactions; Preventive and Therapeutic Implications (A Review)

Fibromyalgie discussie forum

Waarom een fibromyalgie forum?

Ik heb voor fibromyalgie patiënten een fibromyalgie webforum op gezet. Het fibromyalgie forum kan door fibromyalgie patiënten gebruikt worden om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Je kan via dit webforum met elkaar discussiëren, privé berichten voor elkaar achter laten en emaillen. Het webforum functioneert ook als een elektronisch archief dus alle berichten worden bewaard. Lees eerst de korte handleiding. Oefen wat en ga dan naar het Fibromyalgie Forum.

Email channel voor automatische updates over fibromyalgie

Voor fibromyalgie patiënten heb ik ook een email channel opgezet. Via dit channel houd ik fibromyalgie patiënten op de hoogte van veranderingen van mijn bestaande artikelen en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandelign van fibromyalgie. Je kan meedoen aan het channel door je aan te melden via deze pagina. Natuurlijk kan je elk moment stoppen door je via dezelfde pagina weer af te melden.


Door lezers gemelde resultaten

Deze resultaten zijn op het fibromyalgie forum gemeld.Ik wil heel graag weten welke resultaten met mijn adviezen worden behaald. Ervaringen van anderen zijn waardevoller dan tien artikelen van mij.

Wilt u mij alstublieft laten weten of u resultaten boekt met deze informatie!!!!

Date: Fri, 18 Jul 2003 23:56:22 +0200 (email)


Ik ben je zo dankbaar voor al je info. Ben sinds 1998 chronisch moe. Had 14 jaar als verpleegkundige gewerkt met nachtdiensten en zo.Ineens ging het licht uit!!! De reguliere artsen, en daar ken ik er veel van, konden niets voor me doen.Ben binnenstebuiten gekeerd. Ik lag 18 uur van de 24 uur. (En natuurlijk in de WAO beland).Sinds 2 maanden gebruik ik l-Carnitine, MSM, Q10, L-Tryptofaan, vit B complex, Calcium, Magnesium en Malic Acid. Na 2 weken ging ik opknappen. Laatst was de l-Carnitine op, lag ik weerplat. 2 dagen Carnitine en ik ga weer als een speer!! Ik ga ook weer uit de WAO, ga in september beginnen met 3e jaar Heao, deeltijd en rustig aan.Mijn huisarts gaf me drie jaar geleden Seroxat, hoogste dosering 3 tabletten per dag. Ik stuiterde!!! Heb een jaar op 2 tabletten gezeten en ben daarna gaan afkicken.( Hell on earth). Seroxat hielp niet tegen de vermoeidheid en depressief was ik niet.
Conclusie: verkeerde diagnose.Mijn huisarts vond het toen al belachelijk dat ik in de ziektewet zat.De vermoeidheid zat tussen mijn oren. Toen ik vertelde dat ik bij een orthomoleculair arts was geweest ging ze helemaal uit haar dak omdat die man 150 gulden per uur vroeg. Ik zei haar dat het de eerste arts was die een uur naar me geluisterd had en dat ik me van zijn dieettips beter voelde.In geen tijden ging ik zo laat naar bed als nu! Misschien mag ik helemaal niet mijn verhaal hier zetten. Ik ben nog een beetje een NONO met de computer. ( ik lig 5 jaar achterop door deze CVS/ME.) Ik hoop dat je me deze belangrijke info blijft sturen. Ik ga een arts zoeken die me de vit B-12 gaat geven intramusculair.Willie, I love you.Wendy